hondjes uitlaten en bewegen

Uitlaten

Het is belangrijk om je hond een aantal keer per dag uit te laten. Ga uit van ten minste vier keer per dag en doe dit zo veel als mogelijk op vaste tijden. Te beginnen bij het opstaan en eindigend voordat je naar bed gaat. Is je hond nog niet zindelijk, houd er dan rekening mee dat als pups wakker worden of gegeten hebben, er altijd een plasje of een hoopje volgt.

Zorg er voor dat anderen geen overlast ondervinden van je hond als je hem uitlaat. Zorg ervoor dat ontlasting netjes opgeruimd wordt en de hond aan de lijn gehouden wordt wanneer dit nodig is. Leer je hond wat basiscommando's aan zoals zitten, blijven, hierkomen en netjes volgen aan de lijn. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je hond! Een hondencursus kan hierbij helpen, bovendien is dit erg goed voor de socialisatie.

Tijdens het uitlaten lopen veel honden het liefst los. Laat je je hond los, wees dan attent op plaatsen met in de nabije omgeving verkeer. 

Bewegen

Als je je hond uitlaat, is het belangrijk dat hij zich ook kan ontspannen en kan rennen en spelen met soortgenoten. Je hond heeft beweging nodig. Honden die iedere dag in contact komen met soortgenoten tijdens het uitlaten, leren zich spelenderwijs sociaal gedragen. Maar beweging stimuleert ook de ontwikkeling van je hond, met name van de spieren. Houd wel rekening met je hond: een pup kan nog geen lange wandelingen maken en ook lopen naast de fiets is voor pups niet geschikt. Kijk naar je hond en vraag eventueel een kenner naar de minimale en maximale beweging die je pup of jonge hond moet of mag hebben. Een oude hond geeft zelf aan wanneer het hem teveel gaat worden. Zijn tempo zakt dan.