Belangrijke informatie voor de eerste paar weken

Hoeveel mag mijn puppie eten en drinken?                                                                                                                                                                        

Zorg dat uw hondje altijd vers drinkwater heeft. Wanneer u een hondje bij ons koopt, kunt u bij ons een zakje voer kopen. Dit voer is uw puppy bij ons gewend. Zet een voerbakje neer en vul dat met een flinke bodem brokjes. Laat dit gewoon staan, zodat uw hondje zelf kan eten wanneer en hoeveel dat hij wil. Ze zijn dit bij ons ook gewend. Wanneer u over een paar maanden ziet dat het hondje toch te veel eet, kunt u altijd de brokjes wegzetten en het zelf doseren in twee keer per dag.
Sta er niet raar van te kijken als uw hondje bij thuiskomst niet meteen begint te eten. Er zijn zoveel nieuwe indrukken die hij moet verwerken dat hij niet eens aan eten zal denken. Laat het hondje rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving, en als hij honger krijgt, zal hij vanzelf gaan eten.

 

Hoe kunnen we de eerste nachten zo goed mogelijk doorkomen?

De eerste nacht dat je je pup in huis hebt, kan zwaar zijn. Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogelijk van je bed te zetten en te proberen om door het (mogelijke) gepiep heen te slapen. Tegenwoordig zijn er ook andere adviezen.

Zodra je je puppy mee naar huis krijgt, verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van moeder en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken. Zorg ervoor dat je de brokjes rond 18.00 uur wegzet en een 1-2 uur voordat u naar bed gaat, zet u ook het water weg. Laat uw hondje vlak voordat u zelf naar bed gaat nog een keer uitgebreid uit. Doe hem na het wandelingetje in zijn bench. Zorg ervoor dat de bench niet midden in een grote kamer staat, maar ergens in een hoekje tegen een muur of wand. Dan ligt hij beschut en warm. Leg er een warm dekentje en een grote knuffel bij, waar hij lekker tegenaan kan gaan liggen. Dat zal hem doen denken aan zijn moeder, broertjes en zusjes.

Extra tip: Leg de nacht voordat de puppy in huis komt, zijn schone dekentje bij u in bed. Dan zit daar uw vertrouwde geur aan. Eventueel kunt u vragen naar een stukje stof en deken vanuit de kennel. Dan heeft hij ook zijn oude geurtje nog bij zich.
Mocht het zijn dat je puppy ondanks deze maatregelen toch aanhoudend hard blijft piepen, ga dan even kijken en stel hem gerust. Ga niet bij elk piepje kijken, dan heeft hij snel genoeg in de gaten dat ALS hij piept, vanzelf iemand komt.

Sta 's ochtends op tijd op, en laat hem meteen uit. Dan kunnen jullie samen weer een fijne gezellige dag tegemoet gaan.

Je zult merken dat het piepen 's nachts snel stopt wanneer uw hondje zich thuis gaat voelen.

Geef uw hondje voldoende rust!   

Wanneer u met uw hondje thuis komt, heeft het allerlei nieuwe indrukken te verwerken. Zorg ervoor dat hij de tijd krijgt alles rustig en ongeforceerd te ontdekken.
Pups en jonge honden hebben veel behoefte aan regelmaat, rust en slaap. Als ze wakker zijn, doen ze immers zo veel indrukken op. Ze spelen, onderzoeken en gaan op avontuur. Ze kennen vaak hun eigen grenzen nog niet. Probeer daarom vaste rustuurtjes voor de pup in te lassen. Vooral in een gezin met kinderen is dit heel belangrijk.

Hoe maak ik mijn puppie zindelijk? 

Zorg ervoor, dat u een plekje in de buurt heeft waar uw hondje mag poepen en plassen. Als uw hondje los is, laat hem dan minimaal elk uur even uit. Ook wanneer uw hondje wakker wordt, gespeeld, gegeten of gedronken heeft. Dit zijn momenten waarop een pup meestal moet plassen en/of poepen. Wanneer uw pup zijn behoefte netjes buiten doet, beloon hem dan heel goed!! Dit hoeft niet altijd met een koekje, maar wel áltijd met uw enthousiasme! Probeer uw hond dus  goed in de gaten te houden wanneer deze los rond loopt. Als u ziet dat uw hond aanstalten maakt om te gaan plassen of poepen, loop dan snel naar hem toe, pak hem op en spreek hem streng toe. Zet hem buiten neer, en beloon hem goed als hij daar zijn behoefte doet. Mocht het zijn, dat je niet gezien hebt dat het hondje binnen gepoept of geplast heeft, ruim het dan gewoon op. Het heeft geen zin om het hondje hier achteraf nog voor te straffen, dat zal hij niet meer weten of begrijpen. Zorg ervoor dat je de volgende keer beter oplet.

Gebruik de bench als u niet thuis bent en ’s nachts. Wanneer deze niet te groot is zal uw hondje deze zuiver proberen te houden. Leg vooral geen kranten in de bench. Dat zorgt voor onduidelijkheid.

Als je zelf goed oplet en ervoor zorgt dat uw hondje op tijd naar buiten kan, zal je merken dat het helemaal niet lang hoeft te duren voordat een puppy zindelijk is.

 

Hoe lang mag ik lopen met een puppie? 

Uw hondje is nog niet gewend om aan de lijn mee te lopen en zal dit in eerste instantie ook een beetje raar vinden. Belangrijk is dat u hem de tijd gunt hieraan te wennen, en steeds korte stukjes loopt. Ga nooit aan de lijn trekken maar probeer het hondje altijd op een leuke manier mee te lokken. Dit kan door op uw hurken te gaan zitten en het hondje enthousiast naar u toe te roepen of door een speeltje aan een touwtje te doen en deze over de grond te laten slepen voor het hondje uit. Je zult merken dat hij dan achter het speeltje aan gaat lopen. Begin met kleine stukjes, al snel zal je merken dat je hondje het steeds leuker vindt en makkelijker mee loopt.

 

Hoe maak ik kennis met onze andere hond of kat in huis?                                                                          

Wanneer u al een andere hond of kat in huis hebt, laat deze dan rustig aan elkaar wennen. De eerste ontmoeting kan het beste buiten in bijvoorbeeld een afgeschermde tuin plaats vinden. 
Houd uw pup aan de lijn als u hem voorstelt aan andere honden en sta toe dat ze elkaar besnuffelen. Geef uw oudere hond volop uw aandacht waar uw nieuwe pup bij is. Zo legt uw oudere hond een verband tussen de aanwezigheid van de pup en plezierige dingen.
Tracht bij het voorstellen aan andere huisdieren, in het bijzonder katten, te voorkomen dat de puppy het dier gaat bijten of narennen. Als u dat niet doet kan dit zich ontwikkelen tot een vervelende gewoonte. Houd uw pup daarom vast zodat u kunt verkomen dat hij iets doet waar het andere huisdier geen prijs op stelt. Of probeer uw pup met een speeltje af te leiden als het andere huisdier wegrent, om te voorkomen dat hij het andere huisdier achterna rent. Houd uw pup onder controle totdat het andere huisdier gewend is aan zijn aanwezigheid en uw pup geleerd heeft goed met het andere huisdier om te gaan.

Meestal zal de oudere hond of kat de puppy wat druk vinden en hem af en toe een keer corrigeren. Laat dit dan ook gewoon gebeuren. De pup mag best wat respect krijgen voor de andere hond of kat die tenslotte toch als eerste in het huis was. Dus bescherm uw pup niet teveel. Hoe meer u de andere hond of kat straft of weg houdt bij de pup hoe meer deze het idee krijgt op de tweede plaats te komen. Dat is een reden voor onenigheid onderling, dus voorkom dat door altijd de oudere hond of kat genoeg aandacht te blijven geven. 
Als het mogelijk is, zorg dan voor een rustige ruimte waar de kat of andere hond zich even terug kan trekken wanneer deze daar behoefte aan heeft. 

Wat is de beste plek in huis voor een bench?

Zoek voor de bench een fijne rustige plek in huis. Liefst in een hoek waardoor het hondje zich een beetje beschut voelt. Zorg ervoor dat het niet tocht op die plek en de temperatuur aangenaam is. Niet direct naast een deur die veel gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat het te onrustig is. De bench mag in een afgesloten kamer gezet worden zodat er niemand te zien is, maar mag ook best in de huiskamer gezet worden. Wanneer je ziet dat het hondje goed zijn rust kan nemen is het prima. Is er teveel geluid rondom en merk je dat hij zich daarvoor moeilijk kan afscheiden, kijk dan of je een rustigere plek kunt vinden.

Richt de bench in als slaapplek. Als het hondje moe wordt en wil gaan slapen, pak hem dan rustig op en breng hem naar de bench. Na een paar dagen zul je merken dat het hondje uit zichzelf, als hij moe is, de bench op zal zoeken.
Gebruik nooit kranten in de bench, maar gebruik hiervoor liever een oude handdoek of dekentje wat makkelijk uitgewassen kan worden. Kranten in de bench zorgt ervoor dat de hond waarschijnlijk zijn behoefte zal doen in de bench. Door steeds te zorgen voor een schone handdoek of dekentje zal hij proberen dit zo lang mogelijk schoon te houden.